4 sätt du kan finansiera ditt egna företag

Ett företag kan snabbt äta upp mycket pengar, och nya idéer är ofta dyra. Men att din dröm kostar mycket betyder inte att du borde stoppa dig själv från att följa den. Det kan vara svårt att få tag i pengarna man behöver för att driva och växa ett företag – vare sig man precis startat upp, hamnat i lite av en kris eller helt enkelt behöver mer för att kunna expandera. Här är några alternativ för dig som behöver pengar till ditt företag. Läs mer om tips från kasinon.guru analytiker som arbetar med siffror varje dag.

Innehållsförteckning

  • Att tänka på innan
  • Familj & Vänner
  • Ta ett lån
  • Prova Crowdfunding
  • Hitta en affärsängel

Att tänka på innan

Innan du bestämmer dig för hur du ska finansiera ditt företag finns det några saker du bör gå igenom först. De två viktigaste sakerna du bör tänka på är hur mycket pengar du behöver nu, samt hur mycket du kommer behöver för att bibehålla företaget. Det är inte ovanligt att det tar många månader tills ett företag blir lönsamt, och innan dess måste du veta hur du ska kunna underhålla verksamheten.

Familj & Vänner

Att finansiera ett litet företag genom att vänner och familj investerar är inte alls ovanligt. Det kan göras på 3 olika sätt; en kapitalinvestering, sälja en del av företaget eller be om affärslån. Vilket som passar bäst kommer variera från fall till fall, person till person och förhållande till förhållande.

Det finns 2 huvudsakliga problem med att använda nära och kära som finansiering till ditt företag. För det första så riskerar du att förstöra förhållanden om ditt företag skulle misslyckas. Så då handlar det om hur starkt du tror på ditt företag eller din idé och om du tycker risken är värd det. För det andra så kommer du troligen få affärspartner även om du egentligen skulle föredragit att vara solo. De av dina nära som investerar kommer troligen vilja ta del av beslut som görs även om de gick med på att vara tysta partners. Även detta kan påverka förhållandet.

Ta ett lån

Att ta ett lån för att finansiera sitt företag är inte precis en ny idé. Såklart innebär det att du får låna pengar från banken som du betalar tillbaka med ränta, ofta under en period av år. Men det är inte alltid så enkelt att ta ett lån. Om du har en bra kreditvärdighet eller ditt företag redan har visat lovande utveckling är det mycket troligare att du får ett lån.

Även om kommersiella långivare granskar din affärsplan och vill veta vad du ska använda pengarna till så bestämmer de inte alls hur du driver din verksamhet, så du förlorar ingen kontroll, vilket är en stor fördel med den här typen av finansiering. Och om du får ett lån beviljat får du omedelbart tillgång till pengarna som du kan börja använda direkt. Kom bara ihåg att det är viktigt att du betalar tillbaka i tid så att du bygger en bra kreditvärdighet.

Prova Crowdfunding

Crowdfunding är en metod av finansiering som handlar om att samla insatser från många olika källor, och på så sätt, genom en kollektiv insats, samla ihop kapitalen man behöver.

Crowdfunding-plattformar är ett utmärkt sätt att få enorm räckvidd och nå sina besparingsmål – förutsatt att man vet hur man effektivt presenterar och marknadsför sin idé.

Men om du lyckas med det är metoden perfekt för att hitta mängder av intresserade som kan bidra gratis, i utbyte mot en första produkt eller en annan belöning. Det är upp till dig att göra det attraktivt att donera. Det kan även bara bra övning i både presentation och marknadsföring till när du väl ska presentera ditt företag till publiken.

Hitta en affärsängel

En affärsängel är en person som satsar på nystartade företag. Affärsänglar har ofta både rikt med pengar och erfarenhet, och hjälper till inte bara monetärt utan även intellektuellt. De vill ofta ha ägande kapital eller liknande i utbyte. Till skillnad från banker så är de ofta aktivt inblandade och stöttar företagets utveckling. Detta kan vara antingen positivt eller negativt beroende på vad du letar efter, men det vet du bäst själv.

Det finns givet mer alternativ än de som nämnts här.

Oavsett hur du finansierar ditt företag är det viktigt att du har koll på alla dina alternativ, samt fördelarna och nackdelarna med dem. Då är det troligare att du väljer det alternativ som passar bäst och är mest hållbart för just dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *