Att marknadsföra varor och tjänster digitalt

Tack vare sociala medier så har människor runtom i Sverige fått helt nya sätt att kommunicera med varandra utan att behöva resa långa sträckor för att ses, men i och med detta så har även andra möjligheter öppnats för företag att visa upp sina varor och tjänster. Det kan röra sig om cookies som spårar vad du söker efter på olika hemsidor för att sedan erbjuda dig liknande varor när du bläddrar sociala medier som Facebook eller Instagram, eller så kan det ta uttryck i form av att företag och privatpersoner marknadsför sina varor på sociala medier och du råkar se dem när du bläddrar runt på dem. Det finns även flertalet grupper på exempelvis Facebook där du kan handla varor.

Några av de allra största grupperna på sociala medier hanterar tusentals kontakter dagligen mellan människor som bedriver byteshandel eller som försöker sälja av gamla saker eller varför inte nya också. Du som privatperson kan även starta en egen grupp och skräddarsy den precis som du vill ha den så att du också kan bedriva handel på nätet, och fördelen med sociala medier är ju att det är väldigt kostnadseffektivt jämfört med att betala för reklam. I dagsläget hittar man även olika slags “influencers” eller influerare som har som uppgift att få dig att köpa en viss produkt eller tjänst. Oftast rör det sig om kända personer som marknadsför en viss typ av produkt åt någon annan.

Bloggar

När du rör dig ute bland sociala medier så hittar du ofta länkar till olika bloggar som kända personligheter bedriver, och detta är ett ytterligare steg i att komma närmare en offentlig person utan att inkräkta i deras privata liv. Även om sociala medier kan vara väldigt öppna så väljer många att bedriva bloggar där de uppdaterar en slags virtuell dagbok dagligen. Syftet med detta är även att få sidvisningar så att de kommer högre upp bland sökningar som görs via sökmotorer och detta i sin tur ökar deras popularitet ytterligare. Många kända människor marknadsför sig flitigt på sociala medier som Instagram för att visa upp olika klädesplagg eller accessoarer som de sedan får betalt av från olika företag.

Riktad reklam på sociala medier

Något som exempelvis Facebook är väldigt bra på är att rikta reklam till dig som använder deras sociala tjänst genom att visa dig vad dina vänner tycker om, och detta är även en funktion som i dagsläget är helt omöjligt att avaktivera. Om din vän, släkting eller kollega har “gillat” något på Facebook så finns det även en chans att detta visas på ditt nyhetsflöde utan att du har bett om det, så visst begår även Facebook själva digital marknadsföring. Cookies är också ett sätt för företag att visa upp sig på annonser som är integrerade i Facebook, så om du någon gång har accepterat cookies hos ett företag som säljer varor så finns det stor risk att du ser reklam på Facebook från liknande sajter.

Fördelar med digital marknadsföring på sociala medier

En av de absolut största fördelarna med att marknadsföra sig på sociala medier är att det är helt kostnadsfritt, i alla fall till en början. Det finns även tjänster som sociala medier erbjuder sina användare för att öka synlighet för produkter eller tjänster som man annonserar, men dessa tjänster kostar däremot pengar. Om du har som mål att påbörja marknadsföring via sociala mediekanaler så är det absolut något som du bör tänka på eftersom det ökar dina chanser för fler sidvisningar för dig och din produkt eller tjänst. Använder du Instagram så kan du dessutom visa upp videoklipp enkelt och rikta in dig till en specifik publik, och särskilt om du har ditt konto öppet för alla.

Nackdelar med digital marknadsföring på sociala medier

När det kommer till negativa aspekter av marknadsföring på sociala medier så kan det vara bra att tänka på att inte gå ut med sitt privata konto eftersom dina vänner och släktingar kanske inte vill se det som du säljer konstant i sina nyhetsflöden. Det gäller att hålla isär olika konton och man kan ha ett för sina tjänster eller produkter medan man behåller ett ytterligare konto för privat bruk. Det finns även risk att man får negativa kommentarer på sitt konto vilket man bör undvika så mycket som möjligt eftersom att det alltid finns någon som har något negativt att säga på nätet. Det gäller att inte fokusera på dessa personer och ignorera dem eller blockera dem helt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *