Klicka här

Klicka här är en något så underligt som en webbplats om en länk, en väldigt vanlig länk, textlänken Klicka här. Det är rätt fantastikt att en länk som inte säger något om vad besökaren hamnar om man klickar på den är Sveriges vanligaste länk? Varför är det så, ja svaren är många.

Vad säger Google?

Vi kan fråga Google och göra en sökning på Klicka här för att se hur vanligt detta innehåll är, det blir många träffar… Se bild nedan. Hur ser det ur idag, gör sökning på Google!
Google Sökning Klicka här

Det är intressant att se att sökresultaten från Adobe och Java.com inte ens innehåller orden Klicka här och ändå kommer så långt upp i sökresultatlistan. Klicka här finns inte med i titeln (Adobe respektive java.com: Java och du) eller beskrivning/description (texten mellan titeln och webbadressen) eller webbadressen (www.adobe.com/se/ respektive www.java.com/sv/).

Hur är det möjligt? Jo, det beror på att det är så många andra webbplatser som länkar till Adobe och Java.com med textlänken Klicka här (antagligen något i stil med Klicka här för att ladda ned senaste versionen av…).

Värre på engelska

Om man gör en engelsk sökning är det till och med lite värre, se bild nedan. Där är det två “nedladdningswebbplatser” som ligger överst i sökresultatlistan.

Google Search Click Here

Grundproblemet

Grundproblemet med Klicka här länkar ligger förstås inte i att Adobe, Apple eller Java.com hamnar högst upp i sökresultatlistan. Det är ju ingen (eller antagligen väldigt få) som söker på det begreppet. Grundproblemet ligger i att det är så många webbredaktörer och webbutvecklare som antingen skapar Klicka här textlänkar manuellt eller maskinellt (via programmering).

Webbplatsen klickahar.se kan ses lite som ett upprop mot fenomenet med Klicka här textlänkar. Hur vi ska bli av med dem är en väldigt svår fråga. Det går antagligen inte, men genom att informera om problemet kanske vi kan minska användandet av dem…

Exempel på textlänkar

För att belysa hur bra och dåliga textlänkar kan se ut har vi samlat en del exempel på textlänkar här på klickahar.se. Hur ska en bra textlänk se ut?

Varför bra textlänkar?

Det finns många anledningar till att man ska använda bra textlänkar som är tydliga och informativa , det vill säga motsatsen till Klicka här och Läs mer länkar.